Çanakkale Seramiği’nin Tanıtımına TÜBİTAK’tan Destek

'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm işletmeciliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülay Güzel,  geleneksel Çanakkale Seramikleri ile ilgili TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projesinin yürütücülüğünü gerçekleştiriyor. Proje yürütücülüğü gerçekleştiren Prof. Dr. Tülay Güzel, proje ile ilgili olarak; “Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Geleneksel Çanakkale Seramik Üretiminin Değerlendirilmesi ve Turizm Açısından Geliştirilmesi” konu başlıklı araştırma projesinin temel amacı, Çanakkale’nin tarihinde önemli bir yere sahip olan ama unutulmaya yüz tutmuş Çanakkale seramiklerinin üretiminin arttırılarak, Çanakkale turizminin önemli bir parçası haline gelmesini sağlamaktır. İlgili kamu kurumlarıyla ve yerel yönetimle iş birliği yapılarak bilinirliğin uluslararası boyuta taşınması hedeflenmektedir” bilgisini verdi.

ÇANAKKALE SERAMİĞİNİN BELGESELİ VE KISA FİLMLERİ ÇEKİLECEK

Prof. Dr. Tülay Güzel yürütülecek proje kapsamında Geleneksel Çanakkale Seramiği hakkında üç kısa film ile bir belgesel çekimi gerçekleştirileceğini açıkladı. Prof. Güzel; “Hazırlanacak bir belgesel filmi ve üç kısa film ile orta-uzun vadede özellikle turistlerde farkındalık oluşturulacak. Bu farkındalık ile birlikte turistlerin harcama miktarının arttırılmasıyla, yerel halkın ve seramik üreticilerinin ekonomik fayda sağlayacağı düşünüyoruz. Farklı birçok üniversiteden, birçok öğretim üyesinin araştırmacı olarak yer aldığı projede 4 doktora öğrencisi de proje ekibinde yer alacak” dedi.

“GELENEKSEL ÇANAKKALE SERAMİĞİ HER YÖNÜYLE ELE ALINACAK”

Projenin heyecan vericiği olduğunu belirten Prof. Dr. Tülay Güzel; “Ayrıca TÜBİTAK’ın depremden etkilenen öğrenci ve araştırmacıların desteklenebilmesi için uygulamaya başladığı acil bir burs programı olan BİÇABA-Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız Burs Programı kapsamında da 1 doktora 1 yüksek lisans öğrencisi de proje ekibinde yer alıyor. 2024 yılında tamamlanacak olan projede Geleneksel Çanakkale Seramikleri her yönü ile ele alınacak” dedi.

“UNESCO ÖDÜLLÜ SERAMİK USTASI İSMAİL BÜTÜN DE PROJEDE YER ALACAK”

UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülü sahibi Çanakkale Seramiği ustası İsmail Bütün’ün de proje de yer alacağını ifade eden Prof. Dr. Tülay Güzel; “Projenin ilk adımında seramik üretimine dahil olan ustalarla görüşmeler, tanıklık ettikleri döneme ilişkin bilgi ve bilgi toplamak yer alacak. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Sözleşmesi kapsamında düzenlenen “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülüne layık görülen Çanakkale Seramik Ustası İsmail Bütün’ün seramik üretiminin tarihsel gelişimi ve üretim teknikleri ile ilgili verdiği bilgiler temelinde tüm ustalara ulaşılmaya çalışılıp, sözlü tarih verileri oluşturulmaktadır. Çanakkale’yi bir şekilde deneyimleyen turistlere,  yerel halka, seramik ürün hediyelik eşya satanlara ve tur rehberlerine yönelik uygulanacak olan anketler ile elde edilen veriler doğrultusunda Çanakkale seramiklerine ilişkin çok yönlü bir araştırma gerçekleştirilecek” bilgisini verdi.

https://mobil.canakkaleaynalipazar.com/haber/canakkale-seramigi-nin-tanitimina-tubitak-tan-destek/22772/