Erasmus Öğrencileri Aşure Geleneğini Öğrendi

Erasmus Öğrencileri Aşure Geleneğini Öğrendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) öğrenim gören Erasmus öğrencilerine, ÇOMÜ Turizm Fakültesi ve Kolin Otel işbirliğinde, Aşure geleneği öğretildi.

Erasmus öğrencileri, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bucak ve Kolin Otel Mutfaklar Direktörü İsmet Büdün rehberliğinde, Aşure’nin hem inanç anlamında ne ifade ettiğini hem de nasıl yapıldığını öğrendiler.

Gastronomi dersi kapsamında Kolin Otel’in mutfağında gerçekleştirilen faaliyette öğrenciler, Aşure yapımını usta ellerden izleme fırsatını buldular.

Faaliyetle ilgili görüşlerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Turgay Bucak, Aşure konusunun turizm dersinde ortaya çıktığını, Muharrem ayı münasebetiyle Aşure kültürünü Erasmus öğrencilerine anlatmak istediklerini ve Kolin Otel ile ortak bir çalışma yaparak bu faaliyeti gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Dr. Bucak, “Aşure’nin ne olduğunu, Nuh Peygamber’den günümüze neler ifade ettiğini öğrenci arkadaşlara anlattık. Sonra da Aşure’nin nasıl yapıldığını, hangi malzemelerin kullanıldığını gösterdik. Öğrencilerin de bu deneyimi bizzat test etme imkânları oldu. Böylelikle biz de Erasmus öğrencilerine hem mutfak kültürümüzü, hem de inanç boyutunda aşureyi anlatmaya çalıştık. Bunun güzel bir faaliyet olduğunu düşünüyorum. Ülkelerine gittiklerinde yaşadıklarını anlatacaklarına inanıyorum. Gastronomi turizmini tanıtma açısından da bir faaliyet gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Aşure ile ilgili biraz daha detaylı bilgi verirsek eğer; Aşure İbranice bir kelime olup on (10) anlamına geliyor. Başka bir deyimle Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Bazı bilgilere göre, İslamiyet’ten önce, başta İsrailoğulları olmak üzere birçok halk bu günde oruç tutarlardı. Aynı zamanda, Aşure sadece Müslümanlara özgü olmayan Ermeniler tarafından özel günlerde, Ortodokslar (Rum, Bulgar, Sırp) tarafından da perhiz dönemlerinde yapılan bir aş olarak biliniyor.

Aşurenin çıkış noktası ile ilgili temel anlatım Nuh Peygamberle ilgili olan anlatımdır. Nuh Peygamberin gemisinin karaya oturmasından sonra gemide bulunan son yiyeceklerden bu tatlı çorba meydana gelmiştir.

Alevi kültüründe ise, Kerbela olayında Hz. Hüseyin'in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilen hayvan dahil) şiddet olduğuna inanırlar.

Aşurenin içinde en az 12 tane farklı bileşim olmalıdır. Bunlar genelde fındık, kuru incir, kuru üzüm, ceviz, nohut, fasulye ve benzer yiyeceklerdir. Aşurenin lezzeti ve besleyici yönü bileşimine giren kuru bakliyat, tahıl, kuru meyveler ve ceviz, fındık gibi protein, karbonhidrat, bitkisel yağ, posa, vitamin ve mineral madde yönünden zengin bileşenlerinden ileri gelmektedir. Ayrıca aşure, B2, B1, C, A vitaminlerinin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.

Kısacası, inancı ve lezzeti ile kültürümüzde çok önemli bir yeri olan Aşure; paylaşım, birlikte yaşama ve vahdet oluşturma anlamlarını içerisinde barındırır” dedi.

Kolin Otel Mutfaklar Direktörü İsmet Büdün ise Kolin Otel yönetimi olarak eğitime destek vermek istediklerini belirtti. Büdün, bunun bir göstergesi olarak mutfaklarının kapılarını ÇOMÜ’ye açtıklarını ve Erasmus öğrencilerine gastronomi dersi kapsamında Aşure’nin neden ve nasıl yapıldığını öğrettiklerini sözlerine ekledi.

Haber-fotoğraf: Suphi Tüfekçi

Kameraman: Erkan Özavcı

Editör: Öznur B. Doğangün

Haberin videosu için tıklayınız.